Filmdocu voor jongeren

Na een feestje besluit Lars (22) dronken achter het stuur van zijn auto te gaan zitten. Hij veroorzaakt een ernstig ongeluk. Wat waren de gevolgen en hoe kijkt hij erop terug?  Daniëlle (21) probeert een XTC-pil en overlijdt drie dagen later in het ziekenhuis. Haar moeder vertelt over het abrupte einde van het leven van haar dochter.

Dit zijn twee van de portretten in GROEPSDRUGS: een indringende documentaire over alcohol en drugs: ervaringsdeskundigen vertellen zelf wat ze hebben meegemaakt. Filmmaker Bart Melief wil met deze film jongeren voorlichten over verslaving en overdosis.  Hij worstelde zelf jarenlang met een wietverslaving.

Bij de film zit een
lespakket dat samen met deskundigen is ontwikkeld voor een zinvolle voorbereiding en nabespreking.

 

Waarom deze film?

Elk jaar opnieuw komt een nieuwe lichting Nederlandse jongeren in aanraking met drugs. Een deel daarvan raakt verslaafd, krijgt een overdosis of ontwikkelt een psychische stoornis. Vaak wordt gewezen naar de officiële cijfers van het CBS, die lijken aan te geven dat het relatief gezien de goede kant op gaat. Die cijfers zeggen echter weinig, bijvoorbeeld omdat de meeste ziekenhuizen geen aparte registratie hebben voor drugsdoden. 

Uit onderzoek blijkt dat verhalen van ervaringsdeskundigen indruk maken bij jongeren. De gevaren van verslaving en overdosis blijven beter hangen en jongeren geven aan minder geneigd te zijn te experimenteren met drugs. Vanuit mijn jarenlange ervaring met de doelgroep heb ik een film gemaakt die voor jongeren zowel informatief als toegankelijk is, met een combinatie van humor en rauwe werkelijkheid.  

Hoe werkt het?

–  Als u een mailtje stuurt naar info@groepsdrugs.nl nemen we zo snel mogelijk contact met u op.  


–  We bespreken om hoeveel leerlingen het gaat en om welk leerjaar/niveau. 

– In twee e-mails ontvangt u alles wat u nodig hebt: een wachtwoord om de film online te bekijken, docentenhandleidingen afgestemd op het niveau van uw leerlingen en de video’s voor het lesmateriaal.  


Ouderavond
Er is een speciale versie van de documentaire voor ouderavonden: Groepsdrugs voor Ouders. Deze bevat allerlei nuttige adviezen van deskundigen voor ouders. Deze film is onderdeel van het pakket. 

 

Kosten
De kosten zijn 2,50 per leerling. U kunt betalen met de CJP-cultuurkaart. 

Lars en Bart 2