DOCUMENTAIRE + LESPAKKET

Na een feestje besluit Lars (22) dronken achter het stuur van zijn auto te gaan zitten. Hij veroorzaakt een ernstig ongeluk. Wat zijn de gevolgen en hoe kijkt hij erop terug?  Daniëlle (21) probeert een XTC-pil en overlijdt drie dagen later in het ziekenhuis. Haar moeder vertelt over het abrupte einde van het leven van haar dochter.

Dit zijn twee van de portretten in GROEPSDRUGS: een indringende documentaire over alcohol en drugs,  speciaal voor jongeren. Ervaringsdeskundigen vertellen wat ze zelf hebben meegemaakt. Op deze manier wil Filmmaker Bart Melief jongeren voorlichten over verslaving en overdosis.  Hij worstelde zelf jarenlang met een wietverslaving.

Bij de film zit een lespakket dat samen met deskundigen is ontwikkeld voor een boeiende voorbereiding en nabespreking        

GROEPSDRUGS is beschikbaar voor middelbare scholen, MBO’s en jongerencentra. Bent u docent of cultuurcoördinator en wilt u meer informatie over dit project? Stuur een mailtje info@groepsdrugs.nl

Waargebeurde verhalen

Show, don’t tell….  Uit onderzoek is gebleken dat ervaringsverhalen aankomen bij jongeren.  In GROEPSDRUGS laten gebruikers, ouders en hulpverleners zien waar drugsgebruik toe kan leiden: van verslaving en overdosis tot geweld en ernstige stoornissen. Hoe kan je voorkomen dat het mis gaat? En hoe help je je vrienden als die dat nodig hebben?

“Ik was vooral verslaafd aan zelfdestructie”

Gerard Way

Lesmateriaal

 In samenwerking met deskundigen hebben we een boeiend lespakket samengesteld op basis van videofragmenten. Hiermee kunt u de film optimaal voorbereiden en nabespreken. 

Het lesmateriaal is inbegrepen bij elke reservering. Meer informatie over de voor-en nabespreking vindt u hier

Over de maker

Bart Melief

Al een aantal jaar verzorgt Bart Melief theatervoorstellingen op middelbare scholen. Een van die voorstellingen is Klappen voor Bart: een succesvolle cabaretvoorstelling over pesten waarin hij vertelt over zijn eigen pestverleden en leerlingen aanzet tot optreden tegen pesten. De voorstelling werkt omdat het een waargebeurd verhaal is dat op een creatieve en grappige manier wordt gebracht. 

Daarnaast is Bart gepassioneerd filmmaker. In augustus 2020 zond Omroep Brabant zijn documentaire “Polio is Real” uit: een film over de polio van zijn moeder en zijn oom tegen de achtergrond van de steeds feller wordende discussie rond vaccinaties. U kunt die film hier terugkijken.

 

Meer informatie vindt u op:
www.bartmelief.nl
www.klappenvoorbart.nl
www.filmsforlife.nl

Reserveren

Reserveren kan via het contactformulier of stuur een mailtje naar info@groepsdrugs.nl. Als u aangeeft om hoeveel leerlingen het gaat en welk niveau, krijgt u het lesmateriaal per mail toegestuurd. 

Liever bellen? Als u dit aangeeft in uw bericht dan bellen we u dezelfde dag terug. 

Kosten

De kosten zijn 2,50 euro per leerling. Dit is inclusief 9% btw en een uitgebreid lespakket (voor-en nabespreking en verwerkingsopdrachten). 

Het is mogelijk om via CJP te betalen. 

"Drugs take you to hell, disguised as heaven"

Donald Lyn Frost